De cryptosector zit in de problemen. Na een aantal schandalen, zoals de ondergang van cryptobeurs FTX, is de waarde van cryptomunten in 2022 fors gedaald. Is er nog toekomst voor crypto's?
De onrust op de markt voor crypto's is te zien aan de gedaalde prijs voor bijvoorbeeld bitcoin: van rond de 46.000 euro een jaar geleden, tot zo'n 17.000 euro nu.
2008
"Het was zeker een klap voor de cryptosector in 2022", zegt cryptokenner Teunis Brosens van ING. Hij noemt het afgelopen jaar zelfs 'het 2008 voor de cryptosector'.
In 2008 begon de kredietcrisis, die leidde onder meer tot grote problemen voor de bankensector en centrale banken zagen zich genoodzaakt de rente fors te verlagen en geld in de economie te pompen om deze te redden.
Later in 2008 werd Bernie Madoff, die lange tijd een piramidespel runde, ontmaskerd, memoreert Brosens.
Toepassingen
"Maar het is wel belangrijk om onderscheid te maken tussen enerzijds klassieke cryptomunten, zoals bitcoin en ethereum, en anderzijds het kaartenhuis van bijna tienduizend cryptomunten en allerhande bedrijven dat vooral in de laatste jaren daar bovenop is gebouwd", zegt hij.
Brosens ziet mogelijkheden voor crypto's bij betalingen van bedrijven en consumenten naar andere landen. Het gaat dan niet zozeer om munten waarin vaak betalingen worden gedaan, zoals de Amerikaanse dollar, maar om munten van kleinere landen.
Nu nog gaat een betaling van Nederland naar bijvoorbeeld een land in Zuid-Amerika via de dollar, en die omweg kost tijd en geld, aldus Brosens. Via blockchain zou dat volgens hem sneller en goedkoper kunnen. Verder zou crypto een alternatieve methode kunnen worden voor bedrijven om geld te lenen, vooral voor kleinere bedrijven, denkt hij.
Je kunt inderdaad zeggen dat mensen het vertrouwen in crypto nu kwijt zijn. Maar tegelijkertijd geldt dat nu de hype er af is, ontwikkelaars zich eindelijk weer kunnen richten op wat je überhaupt met crypto's kan, zonder de hype eromheen en zonder het gevoel dat je er snel rijk mee kunt worden, zegt Brosens. "Dat is gezond voor de sector."
Meer toezicht...
Brosens denkt ook dat het onvermijdelijk is dat er meer toezicht komt als de cryptosector wil groeien. Het ontbreken van toezicht door de overheid werd en wordt nog steeds door een groot deel van de de cryptosector als pluspunt gezien.
"Maar zeker op langere termijn zullen overheden niet toestaan dat een sector zonder regels een grote rol zal spelen in de economie." Als de cryptosector overheidsbemoeienis blijft afwijzen, dan veroordeelt deze zich op de langere termijn tot een marginale rol, denkt Brosens.
...in 2024 in de EU
Brosens is voorstander van meer regelgeving. In Europa gaan we die kant op, zegt hij. Zo staat er toezicht op cryptodiensten in de steigers, maar dat zal pas in 2024 in werking treden, aldus Brosens.
Cryptohandel is potentieel risico voor echte economie
02:42
✕
Author: John Evans
Last Updated: 1703009402
Views: 1366
Rating: 3.8 / 5 (92 voted)
Reviews: 80% of readers found this page helpful
Name: John Evans
Birthday: 2023-07-14
Address: Unit 5854 Box 4161, DPO AP 50390
Phone: +4494552110098513
Job: Physiotherapist
Hobby: Astronomy, Chocolate Making, Robotics, Arduino, Dancing, Survival Skills, Running
Introduction: My name is John Evans, I am a forthright, daring, unyielding, irreplaceable, audacious, esteemed, welcoming person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.