Wat moet je met je zuurverdiende geld? Sparen levert niets op, een huis kopen is te duur en voor investeren is het te laat. Toch? Neem nou de waarde van de bitcoin. Die nadert de grens van 50.000 dollar. Investeerder Willem Middelkoop denkt dat het nog niet te laat is, al waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten consumenten voor de gevaren.
47.647 dollar. Zoveel is één bitcoin waard op het moment van schrijven van dit artikel.
Een jaar geleden bedroeg de waarde van de munt 10.000 dollar. Vijf jaar geleden nog maar 400 dollar. Natuurlijk waren dat betere momenten om te beginnen, maar ook nu kan het nog, zegt Middelkoop. Hij verwacht dat de munt aan het einde van dit jaar '100.000 misschien zelfs wel 200.000 dollar' waard is.
Critici betwijfelen dat. Zij wijzen erop dat bitcoin nogal volatiel is waarbij hoge pieken worden gevolgd door diepe dalen.
Van de 21 miljoen beschikbare bitcoins zijn er nu 19 miljoen in omloop. "Naar schatting 15 procent daarvan is kwijtgeraakt en een ander deel ligt offline opgeslagen en wordt niet verhandeld. Nu steeds meer grote investeerders zich mengen, zoals Tesla, wordt het gevecht om de schaarse bitcoins heftiger. Tegelijkertijd is dit vanwege alle media-aandacht ook de fase waarin je oom en neefje instappen."
AFM: investeren in crypto's kan leiden tot grote teleurstellingen
Consumenten die willen investeren in bitcoin en andere cryptovaluta worden door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geadviseerd zich vooraf goed in te lezen. "Wij hebben, samen met collega-toezichthouder DNB, al regelmatig gewaarschuwd", zegt de autoriteit in een reactie. "Investeren in crypto's kan leiden tot grote teleurstellingen en consumenten kunnen hun volledige inleg verliezen."
Bitcoins en andere cryptovaluta vallen buiten het toezicht van de AFM. Die waarschuwt voor de gevaren van manipulatie, misleiding en oplichting. Verder wijst de autoriteit op het 'hoog technische karakter' van crypto's en de 'pseudo-anonimiteit' van transacties. Consumenten kunnen daardoor bijvoorbeeld slachtoffer worden van oplichting als gevolg van misleidende informatie of zelfs niet-bestaande proposities.
De AFM drukt consumenten op het hart om alleen geld te investeren dat zij kunnen missen.
Middelkoop stak naar eigen zeggen 10 procent van zijn vermogen in bitcoin. 'Het goud onder de cryptovaluta' noemt hij het. Volgens Middelkoop zou bitcoin aan het einde van dit jaar al 200.000 dollar waard kunnen zijn. Maar zou 2000 dollar ook een mogelijkheid zijn? Of zelfs 20 dollar?
"Dat is bijna niet voorstelbaar. Een theoretische dreiging is dat de G20-landen gezamenlijk zouden besluiten om de bitcoin te verbieden. Die kans wordt steeds kleiner nu er regulering plaatsvindt. Er valt eigenlijk geen logische reden te verzinnen dat bitcoin zou instorten, of de wereld moet het plotseling niets meer waard vinden."
Dit gezin verkocht alles voor bitcoins
Vier jaar geleden verkochten Didi Taihuttu (42), zijn vrouw en hun dochters alles wat ze hadden: hun huis in Venlo, auto's, kleding, speelgoed, vakantiewoning. Ze investeerden alles in bitcoins.
Beurscommentator Schoenmaker: verrast door opleving
Nog maar twee jaar geleden verwachtte beurscommentator Jacob Schoenmaker einde verhaal voor bitcoin. Dat gebeurde niet. "Ik ben verrast door deze nieuwe opleving. Eerlijk gezegd begrijp ik er niet veel van. Het geeft geen dividend. Het geeft geen rendement. Geldstromen zijn niet traceerbaar. Het heeft een discutabel imago en iedere transactie met bitcoin is belastend voor het milieu."
Van de maximaal 21 miljoen beschikbare bitcoin zijn er nu 19 miljoen in omloop. Het delven van de laatste 2 miljoen bitcoin vereist enorme rekenkracht door supercomputers. Dat geldt ook voor betalingen, dus dat is zeer belastend voor het milieu.
"Natuurlijk, als ik terug in de tijd kon, had ik ze destijds gekocht voor 4 dollar. De reden dat ik ermee kan leven dat ik dat niet heb gedaan, is dat ik een belegger van principes ben. Ik stop geen geld in dingen die ik niet begrijp. Ik geloof meer in dingen die echt worden gebruikt. Als je een aandeel koopt, koop je echt een stukje Unilever of ASML. Ik sta met verbazing toe te kijken, maar ik vind dat je beleggingsprincipes moet hebben."
"De reden dat jij me nu belt, toont aan dat er sprake is van een hype. Ik ben wel op het punt dat ik me kan voorstellen dat mensen instappen als de markt aantrekkelijk is. Want wie weet? Als de koers nog een keer implodeert denk ik misschien ook wel: wat kan mij het schelen? Ik koop gewoon wat en dan zien we wel."
Bitcoin in amper tien jaar geëxplodeerd in waarde
De koers van de bitcoin steeg gisteren naar een nieuw recordniveau van meer dan 44.000 dollar. Dit gebeurde na het nieuws dat Tesla 1,5 miljard dollar heeft geïnvesteerd in de digitale munt en bitcoins wil gaan accepteren als betaling voor producten.
Tesla deed de aankondiging in een update over zijn investeringsbeleid. De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's zegt in de nabije toekomst te zullen beginnen met het accepteren van de bitcoin als betalingsmiddel voor auto's en andere producten.
De bitcoin werd begin 2009 gelanceerd en was toen slechts een paar cent waard. Eind 2017 bereikte 's werelds meest bekende cryptomunt al eens een piek van bijna 20.000 dollar. Maar toen spatte de 'cryptobubbel' hard uiteen en verloren de munten rap aan waarde.
Author: Lucas Crosby
Last Updated: 1704277082
Views: 2223
Rating: 3.8 / 5 (60 voted)
Reviews: 81% of readers found this page helpful
Name: Lucas Crosby
Birthday: 1978-10-24
Address: 42223 Eileen Terrace Suite 532, Ellismouth, CO 34778
Phone: +3848719734495794
Job: Psychologist
Hobby: Lock Picking, Card Collecting, Rowing, Camping, Cycling, Singing, Pottery
Introduction: My name is Lucas Crosby, I am a courageous, bold, treasured, cherished, risk-taking, accessible, accomplished person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.